HTML

Politikatudományielemzések

Friss topikok

I. rész - Bevezetés „A városon a múlás szárnya reszket”.

2016.10.05. 22:32 Timár Lénárd

A városon a múlás szárnya reszket,
némák, mogorvák mind az emberek,
a házakon jelző piros keresztek,
az arcokon megdermedt döbbenet
.

(Kosztolányi Dezső: Járvány – Részlet)1

 

„…s feküdtek ott tetemként, vagy pedig a szomjúságtól félholtan ott vonaglottak az utakon és a források körül.”

(A Kr. e. 431-ben kitört athéni járvány leírása. Thuküdidész: A peloponnészoszi háború, II. 47-55. Caput)2

 

Bevezetés

 

Magyarországon a kötelező oltások elleni mozgalom – esetleges és egyéni véleményektől eltekintve – a 90-es évektől kezdtek megjelenni, nem függetlenül a nyugati országokban az oltásokkal szembeni bizalmatlanság jeleként. Nagyobb lendületet az Internet megjelenése, és különösen a közösségi oldalak elterjedése után kaptak a 2000-es évek második felétől. Mivel véleményem szerint ezen mozgalmak népszerűsége nem annyira „hard science” megalapozottságuknak köszönhető, hanem inkább establishment-ellenességüknek, érdemes – lenne – megvizsgálni őket „soft” (szociológiai-politológiai) nézőpontból. Érveik jelentős része sem természettudományos jellegű, hanem az oltások (kötelezősége) ellen elsősorban jog(filozófiai) – emberjogi – és etikai érveket hoznak fel.

Egy kiterjedt kutatás azonban jelenleg meghaladja a lehetőségeimet, és mivel ezek a mozgalmak jelenleg – terjedésük ellenére – meglehetősen marginális szerepet játszanak (sem a döntéshozók, sem a társadalom döntő többségének ingerküszöbét nem érik el), ezért lejjebb csak arra törekszek, hogy az oltások kötelezőségének társadalmi alapjait megvizsgáljam. Remélem ezzel a további kutatásoknak megfelelő keretet adhatok, illetve elősegíthetem az interdiszciplináris közeledést az ezzel a kérdéssel foglalkozó természettudományos kutatók között.

Nem foglalkozok továbbá a diktatúráknak a kötelező oltásokhoz való viszonyával (amely a szigorúságtól a teljes elutasításig terjedt), mint ami a mai magyarországi helyzetet kevésbé befolyásolja (bár oltástörténeti szempontból érdekes lehetne az 1990 előtti helyzet megvizsgálása az ideológia tükrében).

 

 


Felhasznált Irodalom

2 Thuküdidész: A peloponnészoszi háború. (Muraközy Gyula ford.). Sapienta Humana, Osiris, Bp. 2006.

4 „Jogi-politikai” értelemben a minden – beleértve a jogszabályok alóli – hatalom alóli teljes mentesség értelmében használom.

Szólj hozzá!

Címkék: bevezetés oltás társadalomtudomány politológia kötelező

A bejegyzés trackback címe:

https://politologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4711773389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása